HEERLEN-RBZ
middle

Hoe werkt het SIAP systeem?

Het geluid wordt opgevangen door een klein aantal microfoons die hoog boven de voorzijde van het podium hangen (meestal zijn dat er vier). Deze microfoons leiden het podiumgeluid van de artiesten, orkest, koor e.d. met alle informatie zoals de plaats van de bron(nen) op het toneel en hun klankkleur naar de SIAP processor.

De SIAP processor is een zeer krachtig geluidbewerkings”systeem”. Hierin wordt het geluid voorzien van de juiste tijdvertragingen, filters en nagalm-fijnstructuur aan de hand van de gewenste akoestiek. De processor beschikt daarvoor over een groot aantal afzonderlijk programmeerbare kanalen, waarvan het geluid via hoogwaardige en krachtige versterkers en zo’n 50 tot 200 luidsprekers verdeeld over de wanden en het plafond in de zaal wordt weergegeven. Uiteraard wordt het uiterlijk van de betreffende zaal gerespecteerd en besteden wij zorg en aandacht aan kleur en eventueel vormgeving van de op -en inbouwloudsprekers, zodat deze zo veel mogelijk (mooi) wegvallen in het ontwerp van de zaal.

Dit geluidveld, dat exact overeenkomt met de ingestelde nagalmtijd en bijbehorende nuances, vormt samen met de zaal zelf de optimale akoestiek. De SIAP processor creëert dit geluidveld door reflecties, nagalm op exact dezelfde wijze op te bouwen als de natuurlijke reflecties en nagalm in een zaal zelf.

Vanzelfsprekend wellicht, maar technisch bepaald geen eenvoudige opgave. Illustratief voorbeeld is dat de processor daarvoor enige miljoenen unieke reflecties opwekt en deze natuurlijk live (real-time) in de zaal weergeeft. Het zal dan ook niet verbazen dat op het SIAP systeem wereldwijd octrooi (patent) is verleend.

Middle